Видове пробиотични продукти

 

Пробиотиците могат да бъдат приемани от човека под формата на най-разнообразни продукти и препарати, както следва :

1. „Ферментирали” храни;

2. Неферментирали храни, с вложени в тях пробиотични щамове;

3. Хранителни добавки :

 • Таблетки за дъвчене/смучене
 • Капсули, устойчиви към стомашния сок;
 • Течни хранителни добавки (капки)
 • Прахообразни разтворими хранителни добавки

Пробиотичните бактерии, които приемаме, трябва да бъдат жизнеспособни, с потенциал за развитие в чревния тракт, поради което се предлагат в две основни форми:

 • Натурални (в различни пробиотични храни, в течни хранителни добавки)
 • Лиофилизирани, т.е. изсушени, но със запазена жизнеспособност (таблетки, капсули, прахообразни смеси)

Натуралните имат по-къс срок на трайност и трябва да се съхраняват в хладилник. Лиофилизираните могат да се съхраняват за по-дълги периоди от време, при стайна температура.

За да е ефективен един пробиотичен продукт, той трябва да отговаря на следните условия:

Да съдържа достатъчни количества жизнеспособни пробиотични бактерии, които да достигнат живи до червата, където упражняват своето полезно действие.

По хода на стомашно-чревния тракт най-голямото предизвикателство за оцеляването на пробиотичните бактерии е киселата среда в стомаха, поддържана от солната киселина в стомашния сок, която е естествена защитна бариера на човешкия организъм, но и много неблагоприятна за всякакъв тип бактерии, включително и  за пробиотичните. Затова е изключително важно формата, в която пробиотиците влизат в организма, да ги предпазва от това вредно въздействие и да им помага да оцелеят при преминаването през стомаха.

Повечето пробиотични храни по самата си същност представляват защитна среда, която улеснява преминаването на пробиотичните бактерии невредими през стомаха. Добър пример за такава защитна среда са киселото мляко в частност и млечнокиселите продукти като цяло.

Голямо предимство на млечнокиселите продукти, съдържащи пробиотични бактерии, пред другите форми като таблетки, капсули и т.н. е, че, освен полезните ефекти на пробиотиците, те имат и хранителна стойност, тъй като съдържат белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Освен това са и по-вкусен и естествен начин човек да приема пробиотичните бактерии.

Повечето съвременни капсули и таблети, които се използват като носител на пробиотични бактерии, са гастро-резистентни, т.е. устойчиви към действието на стомашния сок и не се разтварят в стомаха, а в червата. 

„Ферментиралите” храни се получават чрез заквасване на различни храни с подходящи култури на  бактерии, предизвикващи активен процес на ферментация, с образуване на млечна и други органични киселини, както и други полезни за организма продукти на обмяната. Това са заквасените млека, сирената, сурово-сушените колбасни деликатеси, консервираните в саламура зеленчуци и плодове. Когато при заквасването се използват пробиотични млечнокисели бактерии, ферментиралите продукти стават богат източник на  техните жизнеспособни клетки и с право специалистите ги отнасят към естествените „функционални храни”. Най-характерни традиционни пробиотични функционални храни са :

 • Киселото мляко
 • Различните видове йогурт
 • Кефирът
 • Ацидофилните млека
 • Заквасените сметани
 • Някои видове свежо сирене (котидж чийз)
 • Киселото зеле, във ферментацията на което участва и Lactobacillus plantarum
 • Традиционните туршии (краставички, чушки, многокомпонентни зеленчукови смеси като царска туршия  и други), приготвени като правило без термична обработка
 • Някои видове маслини

Към неферментиралите храни с вложени в тях пробиотични щамове можем да отнесем например някои специални биологично подкиселени със специални култури детски сухи млека, които се препоръчват при необходимост от поддържане на нормалния баланс на чревната микрофлора в детската възраст.

Що се отнася до хранителните добавки, съдържащи пробиотици, то тяхното разнообразие днес е голямо благодарение на съвместните усилия на специалистите и производителите  и нарасналите потребности от немедикаментозни методи за укрепване на здравето.

Няма Коментари